utorak, 29. listopada 2013.

ZAŠTITA OD ZRAČENJA II DIO

Magnetne podloge
Prve magnetne podloge za zaštitu od štetnih zračenja konstruirane su u Njemačkoj.Magnetne podloge za za zaštitu koriste stoncij ferit magnet,poznati kao keramički magneti.Stroncij ferit koristi se u vojnoj industriji,nevidljivi zrakoplovi premazani su leguirom stroncij ferita.Nevidljivi zrakoplov zbog svog oblika i stroncij ferita ne reflektira “zradarske zrake“ ,nego ih preusmjerava i na taj način postaje nevidljiv radaru.Na istom principu funkcionira magnetna podloga.Magnetne podloge rade na principu stvaranja magnetnog polja iznad i ispod kreveta.U podlogama nalaze se posebni bio magneti(magneti koji se koriste za magnetnu terapiju) koji emitiraju jačinu magnetnog polja kakvo je bilo na zemlji prije 500 godina.Stvaranjem zaštitnog polja štetna zračenja preusmjeravaju se ,odnosno količina zračenja znatno je manja.Prednost ovakvih zaštita je što ujedno imaju  magnetnu terapiju koja popravlja zdravstvenu situaciju osoba izloženih zračenju.Magnetna terapija slabog je inteziteta,osobe je mogu koristiti neograničeno.Postoje osobe koje ne mogu koristiti magnetne podloge:trudnice(organizam doživi pozitivan šok,a trudnicama se ne preporuča nikakva stresna situacija i čak kada je pozitivna),osobe sa pacemaker i određeni oblici epilepsije.Pokazala je dobre terapeutske rezultate kod problema sa kostima,smanjenju koleserola,popravak cirkulacije...Magnetne podloge mogu biti  štep deke napravljene od različitih matrijala (pamuk,merino vuna...) i u obliku nadmadraca izrađenih od poliuretana(memory pjena).Danas postoje štep deke i nadmadraci u kojima su ugrađeni kristali,a mogu biti u kombinaciji sa magnetima.

Posebne mreže
Posebne mreže danas se koriste za zaštitu različitih oblika zračenja,ometanja prisluškivanja(sigurnosno obavještajna agencija koristila je navedene mreže prilikom gradnje svoje zgrade u Savskoj cesti),izolacija od buke(studio za snimanje) u bolnici za zaštitu od zračenja određenih uređaja(ct,mr...) i izolaciji soba od svih frekvencija,kada se nalaze dijagnostički uređaji(da nebi došlo do ometanja navedenih uređaja odnosno njihovog pravilnog rada).

Kod jakog niskofrekventnog zračenja, najpouzdanija zaštita je izoliranje prostora čeličnim pločama. Upotrebljava se čelik visoke magnetske permeabilosti i vodljivosti.

Prikaz smanjenja gustoće magnetskog toka postavljanjem čelične ploče.


Na slici je prikazana trafostanica u podrumu zgrade a kompletno je obložena čeličnim pločama radi smanjenja izuzetno jakog niskofrekventnog elektromagnetskog zračenja.
Trafostanica

Pouzdana zaštita od visokofrekventnog zračenja je postavljanje zaštitnih mrežana kritična mjesta. Materijal od kojih je napravljena takva mreža je također visokoprovodljiva žica od čelične ili bakrene legure. Postoji više vrsti takvih mrežica čija gustoća pletenja definira njenu „nepropusnost“ prema EM zračenju (a naravno i cijenu).

Spomenute mrežice su jako dobra zaštita prema sve rasprostranjenijem zračenju radio valova i zračenju antena mobilne telefonije. Ukoliko su uzemljene predstavljaju i određenu zaštitu i prema niskofrekventnom zračenju. Postavljanje je vrlo jednostavno a moguće je i postavljanje na prozore (slično kao mrežice protiv komaraca).

Postavljanje na vanjski zid.

Full Image
KNJIGA:TEHNIKA PODSVJESNE KOMUNIKACIJE

Nema komentara:

Objavi komentar